Ökat tillåtet grundtryck vid grundläggning på berg

Uppdragsledare: Lars-Olof Dahlström, NCC/Chalmers

Bakgrund: Det grundtryck som kan tillåtas vid grundläggning på berg kontrolleras/styrs av bergmassans mekaniska egenskaper. Vid grundläggning på berg i Sverige utnyttjas dessvärre normalt inte bergmassans fulla potential. Tillåtet grundtryck utvärderas inte utifrån bergets egenskaper, utan bestäms av mycket konservativa förutsättningar givna i regelverk. Detta gäller såväl vid direkt grundläggning med platta som med djupa plintar och grävpålar. Regelverk i andra delar av världen, inklusive våra grannländer tillåter betydligt högre grundtryck och det bestäms och redovisas utifrån utvärdering av bergmassans egenskaper.

Syfte: Målet med projektet är att ta fram information och kunskap som möjliggör en ökning av tillåtet (dimensionerande) grundtryck på berg, genom att ansätta realistiska värden som tydligt baseras på bergets verkliga förutsättningar. Ett beslutsunderlag skall tas fram som förhoppningsvis leder till ett beslut som tillåter ett ökat dimensionerande grundtryck i TK Geo 11, vid grundläggning på berg för branschen att förhålla sig till.
Syftet är att bättre kunna tillgodogöra sig bergmassans verkliga hållfasthetsegenskaper vid grundläggning, att bestämma ett grundtryck relaterat till bergmassan kvalitet. Ett ökat, mer realistiskt tillåtet grundtryck innebär också att internationellt vanliga grundläggningsmetoder, kan etableras och smarta, kostnadseffektiva alternativa lösningar kan erbjudas. Det skapar förutsättning för att mer rationella grundläggningsförfaranden och metoder kan användas vid grundläggning av konstruktioner med extrema laster och liten tillåten deformation.
Genom att tillåta ett realistiskt grundtryck där hänsyn tas till bergmassans verkliga hållfasthetsegenskaper minskar kostnaden per uppburet ton och pålmeter. Om en grävpåles fulla lastkapacitet skulle kunna utnyttjas, eller minst motsvarande en betonghållfasthet på 25 MPa, skulle det uppskattningsvis innebära en kostnadsminskning på ca 60 % per uppburet ton och pålmeter.
Ett ökat tillåtet grundtryck skulle utveckla svensk grundläggningsteknik, och alternativa internationellt erkända metoder skulle introduceras på den svenska marknaden. Entreprenörer, konsulter och beställare bedöms kunna dra stor nytta av resultatet. Det skapar möjlighet för entreprenörer och konsulter att utnyttja och utveckla befintliga grundläggningsmetoder, och där med effektivisera grundläggningsarbetet, upphandlingsprocesser samt öka konkurrensen ochkostnadseffektiviteten.