Bergmekanikdagen 2014

 

Bergmekanikdagen som arrangeras av Svenska Bergmekanikgruppen och BeFo inleddes av Forskningsdirektör Per Tengborg, BeFo.
Inbjuden gästföreläsare från Queen’s University, Kingston, Ontario, Kanada var Dr. Jean Hutchinson som presenterade föredraget ”Applications of LiDAR to rock engineering projects.
230 personer samlades på City Conference Centre, Stockholm, och lyssnade till intressanta föredrag om den senaste utvecklingen och forskningen i såväl teori som praktik. De aktuella teman som togs upp vid årets Bergmekanikdag var:
• Gruva, förstärkning och seismicitet
• Förundersökningar, geologiska prognoser och osäkerheter
• Dimesionering, design och stabilitet
• Vatten och miljöfrågor
De olika föredragens innehåll var varierat, några av föredragen som presenteras var t ex: Träffsäkerhet och osäkerheter i förundersökningar och bergprognoser, Dimensionering av bergkonstruktioner – nya råd från Trafikverket och Praktisk tillämpning av observationsmetoden vid Riddarholmsschakten

Bergmekanikdagens pris för Bästa examensarbetet inom bergmekanik för år 2013 utdelades till Johan Skotts/LTU för hans arbete med titeln "Focal mechanisms and seismic moment tensors of seismic events in Kirunavaara Mine".

Till Bergmekanikdagens bästa föredrag 2014 valdes "Miljödatabasen CGW - uppföljning av miljödomar i stora infrastrukturprojekt" som presenterades av Anna Almerheim och Erik Meland, Bergab (klicka på länken).

Årsmötet för Svenska Bergmekanikgruppen med ett 15-tal deltagare genomfördes efter dagsprogrammets slut.

Samtal, diskussioner och samvaro fortsatte senare på mingelbuffén med ca 180 deltagare. Duon Karolina Vucidolac och Ulf Bandgren spelade jazz, bossa nova och lite eget vilket bidrog till den trevliga stämningen! Tack till alla personer som bidrog till årets Bergmekanikdag!

Proceedings Bergmekanikdagen 2014 - sök i publikationdatabasen